Näin suomalaiset käyttävät rahaa joululahjoihin

Loka-marraskuun aikana monessa yrityksessä vietetään pikkujouluaikaa, mihin saatetaan pukeutua sovitun teeman mukaan. Firman juhliin halutaan panostaa ja osa hankkii vaatteisiin teeman mukaiset painatukset. Yritykset haluavat myös muistaa työntekijöitään pienillä lahjoilla, mihin painetaan esimerkiksi firman logo.

Kun lasten ja aikuisten pikkujouluista on selvitty, on aika alkaa miettimään joulukorttien tekoa sekä joululahjaostoksia. Vuodesta toiseen joululahjakortit lapsen omalla kuvalla ovat olleet todella suosittuja. Nämä ikisuosikit ovat olleet niin isovanhempien, kummien kuin muidenkin sukulaisten mieleen.

Joululahjoiksi varmoja suosikkeja logolla ovat mukit, pyyhkeet ja t-paidat perheen koirasta, lapsista, hääparista tai vaikka perheen isän tuunaamasta menopelistä.

Pienillä lahjaideoilla pääsee joulun alla jo hyvään alkuun, mutta useassa perheessä puolison ja oman perheen lisäksi lahjoja tulisi ostaa myös kummilapsille ja osalle sukulaisista. Näiden lisäksi rahat täytyisi riittää vielä jouluruokien ostamiseen sekä ennen joulua oleviin pikkujoululahjoihin ja pukeutumiseen. Monessa perheessä tuskaillaankin joulun alla, miten saada raha riittämään kaikkiin kuluihin?

Joululahjaostosten budjetti on perheissä noin 600 euroa

Aikuiset kyllä ymmärtävät, jos joululahjoihin ei ole varaa ja lahjat jäävät jonain vuonna hankkimatta. Lapsille asiaa on kuitenkin hankalampi selittää, varsinkin jos lapset ovat vielä niin pieniä, että uskovat joulupukkiin. Tämä on useille vanhemmille vaikea tilanne, kun lapsen mieltä ei haluaisi pahoittaa tai totuutta kertoa nähdessään lapsen ilon ja jännityksen.

Palkkatuloista usean sadan euron siivu lahjaostoksiin on suuri. Erilaiset lelut, pelit ja vaatteet ovat kalliita eikä 50 – 100 eurolla tunnu saavan oikein mitään. Vielä, jos perheessä on useampi lapsi, on joulun menot yhteen laskettuna suuret.

Monessa perheessä osa joululahjoista tehdään luotolla, jotta muuhunkin elämiseen jäisi tarvittava määrä rahaa. Tyypillisesti lahjat maksetaan luottokortilla, mutta myös kulutusluotolla, joustoluotolla tai pikavipillä.

Pikavippipalvelut kuten Varmalaina tarjoaa kuluttajalle maksuttoman palvelun, jossa tarvittavan vakuudettoman lainan esimerkiksi joululahjaostoksiin voi hakea sopivana ajankohtana. Palvelu on avoinna vuorokauden jokaisena tuntina, joten viime tinkaan ostokset jättänytkin ehtii hakemaan lainaa. Keskimäärin myönnetty laina maksetaan hakijan tilille jo seuraavan päivän aikana.

Veropalautusten maksupäivän muutos vaikuttaa

Useana vuonna joulukaupan katsottiin alkaneen, kun veronpalautukset maksettiin tilille. Nyt kun veronpalautukset maksetaan suurelle osalle jo elo-syyskuun vaihteessa, ei joulukuun alussa ole nähtävissä enää samanlaista piikkiä joululahjojen ostamisessa.

Noin joka neljäs suomalainen arvelee säästävänsä osan veronpalautuksistaan joululahjojen ostamiseen, mutta on vaikea arvioida, mikä oikea luku on, kun päästään joulukuun alkuun. Veronpalautuksia voi olla vaikea malttaa pitää tilillä joulukuuhun saakka ja usein säästöt hupenevat ennen aikojaan muihin menoihin. Veronpalautusrahojen puuttuminen joulusesongin alkaessa voi olla kuitenkin suuri lovi kukkarossa, joten luoton ottaminen koetaan välttämättömäksi.

Itse tekemällä säästää

Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta, vaan jos on näppärä käsistään osan joululahjoista voi tehdä itse. Lapset ovat usein myös innokkaita askartelemaan, joten heidät voi ottaa mukaan jouluvalmisteluihin.

Marttojen sivuilla on hyviä joululahja vinkkejä muun muassa jouluruokien valmisteluun sekä askarteluun. Ohjeet eri materiaalien hyötykäyttöön ovat selkeitä ja pikkurahalla ostettavia. Osan materiaaleista löydät jo valmiiksi kotoa, kuten sanomalehdet, karkkipaperit sekä kartongit.

Rahaa lahjojen hankkimiseen voi tuhlata mielin määrin. Lapsiperheissä olisikin jo hyvä varhaisessa vaiheessa miettiä, minkä verran lahjoihin laitetaan rahaa. Mitä vanhemmaksi lapset kasvaa, sen kalliimmiksi lahjatoiveet muuttuvat. Toiveena on uutta puhelinta, läppäriä tai pelikonsolia. Jos lapsi on pienestä asti opetettu siihen, että kaiken saa, mitä toivoo, voi vanhemmiten olla vaikea ymmärtää, miksi näin ei enää ole.

Hyvä vinkki on, että kun lapsi on tarpeeksi vanha, sovitaan että jokainen perheenjäsen ostaa sovitulla summalla toisilleen lahjan. Näin nuori oppii ymmärtämään paremmin rahan arvoa ja sen millainen ilo toiselle ostetusta lahjasta syntyy niin lahjan saajalle kuin ostajalle.