Lomareissulle Suomeen

Tällaisina aikoina on järkevää matkustaa Suomessa monestakin syystä. Suomi on edelleen monella mittapuulla turvallinen maa, mutta samaan aikaan kotimaamme yrittäjillä voi olla hankalaa kevään kriisin jälkeen. Siksi kannattaakin miettiä, voisiko tukea matkailu- ja majoitusalan yrittäjiä suuntaamalla lomareissut Suomen sisälle!

Suomi on täynnä hienoja maisemia ja mantuja, joissa monikaan ei ole koskaan käynyt – eikä ole ajatellut käyvänsä. Suosituimmat matkailuseudut ovat luonnollisesti pääkaupunkiseudulla, saaristoissa ja Lapissa, mutta niiden väliin ja sivuille mahtuu paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Eikä lomareissulla tarvitse niin paljon aina tapahtuakaan, sillä hyvä lepo on joskus tarpeen kiireisen ja stressaavan kevään jälkeen.

Suomessa reissaaminen voi tulla tällä hetkellä muita kesiä halvemmaksi, jos liikkuu autolla. Polttoaineiden hinta kun on nyt ennätyksellisen alhaalla. Suomessa hinnat ovat muuten sitten kohtuullisen korkeita, eikä tästä yrittäjiä voi syyttää vaan yritysten verotusta. Joskus kotimaan matkailuun voi tarvita ylimääräistä rahaa ja matkalle sopivia kulutusluottoja voi hakea esimerkiksi Loanscouter.com/fi -sivustolta.

Kainuun nähtävyydet tutuksi

Kainuu on voinut jäädä monelle suomalaiselle tuntemattomaksi seuduksi, mutta siellä voi kokea Euroopan viimeisiä erämaita ja kaunista luontoa. Suurpetojen näkeminen on sekin jännittävä ajatus kaupunkilaiselle, ilman että tarvitsee mennä tuijottelemaan petoja eläintarhoihin.

Kainuussa sijaitsee myös Suomussalmella oleva Hossan alue ja kansallispuisto. Hossan arvokkain ja kuuluisin nähtävyys on Värikallio. Värikalliossa voidaan nähdä jopa 4000 vuotta vanhoja kalliiomaalauksia, joten se todistaa Suomen olevan asutetun jo kauan ennen ajanlaskun alkua.

Kainuussa voi majoittua esimerkiksi leirintäalueilla, hotelleissa ja vuokramökeissä. Myös AirBNB sisältää runsaasti majoituskohteita Kainuun alueelta.

Itä-Suomeen ja Venäjän rajan läheisyyteen

Itä-Suomi on täynnä mielenkiintoista ja vireää elämää kotimaan matkailijoille. Monet mielenkiintoisimmista paikoista löytyvätkin läheltä Venäjän rajaa, mutta Itä-Suomi jatkuu kuitenkin lähelle Keski-Suomea. Useimmiten Itä-Suomen tärkeimmiksi kohteiksi kerrotaan matkailuoppaissa esimerkiksi Kolin vuoristo, Bomban karjalaiskylä ja Savonlinnan Olavinlinna.

Lapsiperheille sopivista matkailukohteista mainittakoon vaikkapa Kiteen eläinpuisto. Eläinpuisto on Suomen neljänneksi suurin ja kahden kilometrin polun varrelle voi nähdä jopa   50 eläinlajia ja 200 eläintä. Eläinpuiston asukkeja ovat esimerkiksi Riku-karhu, ilvekset, jakit, alpakat, peurat, porot, villisiat, riikinkukot ja emut.

Kiteen eläinpuiston vieressä on eritasoisia vuokramökkejä kohtuullisin hinnoin. Vaatimattomimmat mökit sisältävät kuitenkin suihkun, saunan, wc:n, olohuoneen ja makuuhuoneet ja paljon muuta, eikä vuorokausihinta päätä huimaa. Venäjän rajalle on muutama kymmenen kilometriä täältä.

Kiteeltä vähän alaspäin sijaitsee Uukuniemi, joka kuuluu nykyään Parikkalaan. Uukuniemi on aivan Venäjän rajan vieressä ja paikkakunnalla on esimerkiksi leirintäalue Papinniemi Camping.

Sovellukset apuun

Suomalaiseen lomareissuun kuuluvat majoittumisen ja nähtävyyksien lisäksi lukuisat kahvilat, jotka saattavat olla auki vain kesäloman aikana. Monet näistä voi olla vaikea löytää, sillä tällä hetkellä ei ole Suomessa oikein minkäänlaista verkkopalvelua, josta kahvilat ja ravintolat voisi helposti löytää.

Useimmissa älypuhelimissa on kuitenkin oletuksena asennettu sovellus, joka toimii myös tietokoneella verkkosivuna vallan mainiosti. Sama sovellus käy myös navigaattorina nykyään oikein hyvin. Kyseessä on tietenkin Google Maps, joka saattaa ilmoittaa automaattisestikin sijainnin perusteella lähettyvillä olevista kahviloista, ravintoloista ja huoltoasemista.

Google Mapsin hakuominaisuus on kuitenkin varsin kätevä, koska jos sijainnin määrittäminen on sovelluksessa päällä, voi hakea helposti hakusanoilla “kahvila”, “ravintola” tai “huoltoasema”. Sovellus ehdottaa tämän jälkeen lähistöllä olevia palveluita. Sama pätee myös majoitukseen, joten esimerkiksi hakusanoilla “hotelli” ja “motelli” voi löytää verrattain hyvin reissuun soveltuvia majoituspaikkoja.

Kannattaa kuitenkin olla yhteydessä majapaikkoihin etukäteen, ellei halua reissuun ylimääräistä jännitystä, koska majoitukset menevät hyvällä ilmalla kuin kuumille kiville.

Suomalaiset pienyrittäjät ilmoittelevat palveluistaan kuten majoitus- ja ravintolapalveluistaan monissa muissakin palveluissa ja sovelluksissa. Esimerkiksi Tori.fi -verkkosivusto ja sovellus sisältää tällä hetkellä vuokramökkejä ja muuta matkailuun liittyvää. Kannattaa siis käyttää mielikuvitusta ja etsiä lomareissulle vaihtoehtoja useista eri verkkopalveluista.