Hyvä reppu on helppo säätää ja istuu selkään

Koulujen alkaessa moni suuntaa reppuostoksille. Reppu on kouluvuoden aikana kovassa käytössä, joten sen valinnassa on hyvä huomioida käyttömukavuus ja istuvuus. Lue Selkäliiton vinkit repun hankintaan. 

Tutkimusten mukaan koulurepun paino, koko tai sen kantotyyli eivät ole yhteydessä lisääntyneeseen selkäkivun riskiin lapsilla ja nuorilla. Repun ominaisuuksilla, kuten koolla, painolla ja säädettävyydellä sekä kantotyylillä, voidaan kuitenkin vaikuttaa sen kanto- ja käyttömukavuuteen. Sopivan kokoinen ja hyvillä säätöominaisuuksilla varustettu reppu myös istuu paremmin selkään.

Kantomukavuuden kannalta reppua on hyvä kantaa molemmilla olkapäillä. Näin kädet pysyvät vapaana ja ne rytmittävät kävelyä. Myös repun painosta johtuva kuormitus jakautuu tasaisesti molemmille hartioille. Lisäksi reppu pysyy tukevasti selässä, mikä on tärkeää esimerkiksi pyörällä ajaessa.

– Reppuostoksille kannattaa lähteä yhdessä koululaisen kanssa, jotta hän voi kokeilla reppuja ja testata niiden ominaisuuksia ja istuvuutta. Reppu on lapselle liian iso, jos se ulottuu pepun päälle, kertoo järjestö- ja liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen Selkäliitosta. 

Vinkkejä repun ostamiseen

  • Pieni koululainen ei tarvitse isoa reppua. Noin 10-15 litran reppu on tilavuudeltaan pienelle koululaiselle sopiva. 
  • Hyvät olkahihnat ovat säädettävät ja sopivan levyiset eivätkä hierrä. Pehmustetut ja napakkaa materiaalia olevat olkahihnat eivät myöskään rullaannu käytössä helposti.
  • Repun takaosan on hyvä olla tukeva ja jämäkkä, mutta silti pehmeä selkää vasten. Lisäksi kannattaa varmistaa, että takaosa mahdollistaa ilmankierron eli on hyvin tuulettuva, jottei selkä hiostu.
  • Tarkista säädöt säännöllisesti. Repun kanto- ja käyttömukavuuden kannalta sen tulisi istua hyvin hartioista ja mukailla selän linjaa. Aikuisen kannattaa tarkastaa säännöllisin väliajoin, että koululaisen repun säädöt ovat tarpeeksi kireällä. 
  • Lukuvuodessa on 190 koulupäivää, joten repun materiaalin olisi hyvä olla kulutusta kestävä, vedenpitävä ja heijastimilla varustettu. Myös laadukkaat ja kestävät sekä vedeltä suojatut vetoketjut lisäävät repun käyttömukavuutta ja -ikää. 

Lue lisää vinkkejä reppuostoksille Selkäliiton Selkäkanavalta: selkakanava.fi/hyva-reppu

Selkäliitto ry

Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 32 selkäyhdistystä, joissa on noin 9 000 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset järjestävät jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi. Selkäliiton tämän vuoden teemana on ”Rakasta selkääsi – se kannattaa. Sinua.”

Lähde: ePressi