Yrittäjä ja yrittäjän oma talous

Suomen talous ja koko valtio pyörii itseasiassa pienten yrittäjien voimin. Vaikka lehdissä ja muualla mediassa halutaankin eniten puhua isoista teollisuusyrityksistä, viennistä ja Woltin tapaisista kasvutarinoista, todellisuudessa Suomi pyörii ja pysyy käynnissä pienten yritysten voimin.

Suomessa on 292 377 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2019) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,5 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä. Nämä 93 % yrityksistä tuottavat suurimmat osan kaikista niistä palveluista, joiden avulla yhteiskuntamme toimii, ja siksi näiden yritysten yrittäjien on hyvä välillä pysähtyä ja miettiä myös omaa talouttaan.

Esimerkiksi lainansiirto.fi sivusto tarjoaa yrittäjillekin hyvän lähtökohdan omien lainojen tarkastelulle ja kenties myös vaihtamiselle. Monesti kun laina on saatu hankittua, arki jatkuu ja töitä tehdään pitkiä päiviä, eikä sille lainalle enää uhrata aikaa. Kuukaudesta toiseen kuitenkin maksetaan lainankuluja, jotka saattavat markkinoilla kuitenkin vaihdella, ja monesti siirtämällä laina toiseen pankkiin tai rahoittajalle, tuo oikeasti säästöjä – joten muutaman minuutin käyttäminen omien lainojen tarkastamiseen ei ole paha ajatus.

Lainoihin ja osamaksuihin liittyy aina myös korot ja kulut, ja näissä piilevät ne ylimääräiset kustannukset, joista voi päästä pienemmälle tasolle siirtämällä omia lainoja paremmille, uudemmille markkinoille.

Selvitä oman taloutesi tilanne

Muutenkaan ei ole huono idea tarkastella sitä omaa taloutta rauhassa. Ottamalla vaikka kokonaisen kuukauden aikaa kerätä oman talouden kulut vaikka yhteen kirjekuoreen tai muuhun seurantaan, antaa hyvän kokonaiskuvan siitä, mihin sitä rahaa oikeasti menee. Ja kun kerää todellakin kaikki kulut, niin osamaksulaskut, lainakulut, harrastusmenot, kahvilassa käynnit yms – jotka siis liittyvät omaan henkilökohtaiseen elämään, saa hyvin tietoa oman talouden tilasta. Samalla myös huomaa, kuinka paljon maksaa kuukaudessa erilaisten osamaksujen ja lainojen eriä ja niiden oheiskuluja – nekin saa vaikka yhdistettyä yhdelle laskulle – helposti.

Me luomme helposti itsellemme kuvan omasta taloudestamme, mutta vasta oikeasti seuraamalla sitä, saamme siitä todellisen kuvan. Esimerkiksi ruokakulut saatamme arvioita aivan väärin, jollemme ole niitä oikeasti seuranneet – samoin harrastuksiin laittamamme rahat kerromme monesti sekä itsellemme että tutuille alakanttiin. Mutta silloin kun teet tämän oman talouden selvityksen, teet sen ensisijaisesti itsellesi, ja siksi kannattaa olla mahdollisimman rehellinen, ja listata aina kaikki kulut tuon yhden kuukauden ajalta.

Pidä huoli itsestäsi

Mainosteippaamo Omalogo Oy toimii useimmiten nimenomaan pienten yritysten kanssa. Olemmehan mekin pieni kahden hengen yritys, joka tuottaa palveluitaan niin Lohjan kuin pääkaupungimme alueille, sekä muualle Suomeen sitten esimerkiksi Matkahuollon kautta – meidänkin on pidettävä huolta itsestämme. Olemme mm. tehneet alusta alkaen niin, että työaikamme on määritelty, ja viikonloput ovat vapaita – ei ole mitään järkeä tehdä liikaa töitä – harvoin ne työt oikeasti hosumalla loppuvat, eikä se kuitenkaan auta.

Monet asiakkaamme ottavat meihin yhteyttä päivää tai paria ennen tarvittua toimitusta, ja joudumme useasti silloin toteamaan, että valitettavasti emme voi toimittaa. Meillä on normaalisti 1-2 viikon työjonot, jonka väliin voimme pieniää töitä kyllä ottaa, mutta jo puolenkin päivän projektit joudutaan useimmiten katsomaan pidemmälle. Muutenkin puhumme paljon etukäteissuunnitelusta ja sen voimasta – mitä paremmin ehdit tehdä suunnittelun, sitä parempi on myös lopputulos, ja sitä voi paremmin myös analysoida.

Omasta itsestäsi huolehtiminen on sekä sinun hyväksi, että myös oman yritystoiminnan hyväksi. Jaksat paremmin, kun pidät itsestäsi huolta. Yritystoiminnassa tärkeintä ei välttämättä todellakaan ole se hyvä tuote ja palvelu, vaan yrittäjä, joka pyörittää sitä kaikkea, ja ottaa vastuun ja riskin kaikesta toiminnasta. Anna siis itsellesi arvostusta, ja muista pitää myös vapaata, ja ladata niitä omia akkujasi.