Vaalea tai tumma olut. Kuinka valita?

Väriä lukuun ottamatta harva arvaa, mitä eroa on vaaleilla ja tummilla oluilla ja miksi kummallakin on omat erityiset arominsa ja makunsa. Mutta paljastamme kaikki salaisuudet tässä artikkelissa, ja voit oikeutetusti kutsua itseäsi alan asiantuntijaksi. Ja kaikki ystäväsi tulevat pyytämään sinulta neuvoja.

Tilaa olutta netistä

Osta olutta verkossa on melko helppoa ja paljon kätevämpää kuin mennä kauppaan ja raahata se kotiin. Verkkosivustolla voit paitsi osta olutta, myös olla varma sen laadusta, ostaa itsellesi sen kanssa sopivia välipaloja ja saada tilauksesi toimitettua kotiisi. Nauti tilaa olutta netistä. 

Erot tummien ja vaaleiden oluttyyppejä välillä

  • väri
  • tuotantomenetelmä
  • paahtoprosessi
  • resepti 
  • maku. 

Olisi paljon helpompaa sanoa, mikä on samanlaista tumma ja vaalea oluen tyyppi, koska kestäisi melko kauan luetella pitkä lista eroja. Koska kyseessä on olut, siinä on kolme pääainesosaa – maltaat, humala ja hiiva. Asia ei ole kuitenkaan tässäkään niin suoraviivainen. Kerromme tarkemmin kustakin erosta.  Sillä välin voit tehdä tilaa olutta netistä.

Tärkeimmät erot tummien ja vaaleiden oluiden välillä:

 KirkasTumma
VäriKirkasTumma
KehoHeikkoVahva
Maun miellyttävyysKuivempiMakeampi
Sokerien muuntaminen alkoholiksi ja CO2:ksiTäysiEpätäydellinen
Hyppyjen määräKeskisuuri tai korkeaMatala

Kuinka valita olut: vaalea tai tumma

  • Vaalea olut sopii usein erinomaisesti juhliin ja ulkoilmapiknikille.
  • Tumma olut on maultaan täyteläisempää ja täyteläisempää, ja se sopii erinomaisesti viileisiin iltoihin ja runsaisiin aterioihin.

Se on täysin sinun valintasi. Kysymys on varsin yksilöllinen. Kokeile erilaisia oluita ja vertaile itse, mistä oluesta pidät eniten.

Myytit vaaleasta ja tummasta oluesta

Voimme kutsua sinut kumoamaan muutamia myyttejä näistä kahdesta oluesta.

  1. Tummassa oluessa on enemmän alkoholia. 

Ja tämä on täysi valhe. Oluen väri ei vaikuta alkoholipitoisuuteen. Useimmat sisältävät 4-7 prosenttia.

Esimerkiksi olut on väriltään mustempaa kuin musta olut – ja siinä on noin 4,3 % alkoholia. Ja kultainen olut on huikeat 8,2 prosenttia.

Millennium Ale, kaikkien aikojen vahvin olut, on väriltään hunajankultainen, ja sen vahvuus on 20 prosenttia.

Mistä se riippuu? Mallas vaikuttaa suuresti alkoholipitoisuuteen. Mitä enemmän maltaita, sitä enemmän alkoholia. Ja sen värillä ei ole merkitystä. 

Lager-oluessa on vähemmän kaloreita. Kalorit humalassa ovat peräisin:

1) alkoholipitoisuus (mitä enemmän alkoholia, sitä enemmän kaloreita).

2) jäännöshiilihydraatit.

Mallasten väri ei vaikuta alkoholipitoisuuteen (kuten Myytti 1:ssä todettiin), eikä pelkkä väri yksinään selitä lopputuotteeseen jääviä hiilihydraatteja.

Useimmat lajikkeet, vaaleat ja tummat, sisältävät 140-150 kaloria 340 grammaa kohden. Kaloreita on enemmän, jos juomassa on paljon käymättömiä sokereita.