Tupakoinnin lopettaminen

Moni on aloittanut tupakoinnin aikuisuuden lähestyessä. Toisille se on jäänyt harmittomaksi kokeiluksi, ja toisille taas siitä on tullut tapa, josta on hyvin vaikea päästä eroon. Aloittamisen kynnys on sitä pienempi, mitä enemmän perheessä tai ystäväpiirissä tupakoidaan. Tupakointi tunnetusti aiheuttaa riippuvuutta, eikä nikotiinista vieroittuminen ilman apua aina onnistu. Usein nikotiiniriippuvuuden rinnalle on muodostunut vahvat päivittäiset rutiinit, jotka liittyvät usein joko sosiaalisiin tilanteisiin tai jokapäiväiseen tekemiseen.

Tupakoinnin lopettamisen vaikeudella pelottelu voi kasvattaa lopettamiskynnystä suhteettoman paljon. Aikaisemmin lopettaminen on vaatinut tahdon lujuutta, mutta nykyään on saatavilla apua ja tukea. Lopettaminen helpottuu huomattavasti, kun suostuu ottamaan vastaan tarjolla olevaa apua. Lopettamiseen kannattaakin valmistautua hyvin. Valmistautumisvaiheessa mietitään mikä lopettamisessa motivoi eniten. Tuleviin tilanteisiin valmistaudutaan, esimerkiksi voi miettiä mitä tekee sellaisessa tilanteessa, jossa aikaisemmin tupakoi. Läheisten tuki auttaa lopettamisessa. Lopettamista voi helpottaa erilaisilla lopettamista helpottavilla tuotteilla. Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia, ja niiden avulla tupakoinnista irtautuminen helpottuu. Laaja valikoima edullisia nikotiinipusseja löyty netistä ostettavaksi koska ja mistä tahansa. Nikotiininuuska ei sisällä tupakkakasvia. Nikotiininuuskaa ja tupakkanuuskaa käytetään samalla tavalla. Nikotiininuuska ei kuitenkaan värjää hampaita. Nikotiininuuskan makuvaihtoehdoista jokainen nuuskaa käyttävä löytää varmasti mieleisensä.

Nuuskan historia on moninainen

Nuuskan ostamista on hankaloitettu lainsäädännöllä, sillä nuuskan myynti ja välittäminen kiellettiin Suomessa vuonna 1995. Nuuskaa saa kuitenkin tuoda Suomeen, kunhan vaan muistaa, että kaupankäynti on kiellettyä. Omaan käyttöön saa tuoda rajatun määrän. Ruotsilla on EU:n poikkeuslupa myydä nuuskaa, joten Haaparanta onkin suosituin nuuskan hakupaikka. Nuuskan myynnin laillistamisesta on käyty keskustelua vuosia. Nuuskan tuontiin liittyy erilaisia rajoituksia, joten sallitut määrät kannattaa varmistaa etukäteen. Määräykset asettavat rajoituksia esim. sallitun nuuskamäärän painolle, joten on hyvä laskea, monta pakkausta voi ostaa. Nikotiininuuskaa voi tilata huoletta verkkokaupoista, sillä sen tilaamista ei ole kielletty. Usein tilaus tuodaan kotiovelle asti. Mikäli ostaa isomman satsin kerralla, ei myöskään postikuluja tule maksettavaksi.

Tupakoinnin lopettamisesta

Tupakoinnin lopettamisen hyvät puolet ovat varmasti jo jokaisen tiedossa. Syitä on paljon, ja ne ovat niin tärkeitä, että kerrataan ilosanomaa vielä vähäsen; tupakointi lisää kuolleisuutta, koska tupakointi rasittaa koko elimistöä. Tupakoijalla on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, keuhkoahtaumaan, osteoporoosiin ja syöpääkin on tarjolla vaikuttava kattaus. Erään arvion mukaan joka toinen tupakoija kuolee niihin sairauksiin, jotka tupakointi on aiheuttanut ja mikä pahinta, ennenaikaisesti. Odotetun eliniän lyheneminen merkittävästi ei kuulosta millään asteikolla positiiviselta, joten on aika siirtyä niihin hyviin asioihin, joita lopettamisesta seuraa.

Lopettamisen jälkeen sydämen syke ja verenpaine alkavat normalisoitua varsin nopeasti. Keuhkoputket palautuvat muutamassa päivässä normaaliin tilaan, kun häkäkaasut ja nikotiini poistuvat vähitellen elimistöstä. Viikkojen kuluessa verenkierto parantuu ja näkyvin piirre on yskän ja hengitysvaikeuksien väheneminen. Useimmiten hengitysvaikeudet ovat vain ikävä muisto, kun tupakoinnin lopettamisesta on kulunut 3-9 kuukautta. Tupakoinnin lopettaminen voi lisätä stressiä hetkellisesti, mutta stressin kokonaistaso vähenee lopettamisen myötä ja siten myös unen laatu paranee. Kukapa ei haluaisi nukkua öitään sikeästi. Hajuaisti alkaa palaamaan muutamassa päivässä ja ruuat maistuvat paremmalle. Lopettamisen jälkeen myös riski sairastua keuhkosyöpään puolittuu kymmenessä vuodessa. Tupakoinnin lopettaminen parantaakin elämänlaatua selvästi sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Verenkierron parannuttua myös ulkonäkö muuttuu nuorekkaammaksi ihon värin raikastuessa. Mitä nuorempana tupakoinnin lopettaa, sen merkittävämmät lopettamisen vaikutukset ovat. Erään tutkimuksen mukaan ennen kolmeakymmentä ikävuotta tupakoinnin lopettaneiden terveys palautui lähes samalle tasolle kuin kokonaan tupakoimattomien.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, sillä mitä nopeammin lopettamispäätös on tehty, sitä nopeammin kehon toipuminen alkaa.