Miten netin yleistyminen on muuttanut arkielämää?

Vuonna 2020 on vaikea muistaakaan aikoja, jolloin netti ei ollut osa arkipäivää. Lähes kaikki meistä ovat kantaneet taskuissamme kaikkea maailman tietoa, viihdettä, apua arkeen ja kommunikaatiovälinettä jo vuosikausia, eivätkä vanhemmat sukupolvetkaan välttämättä muista, millaista elämä oli aiemmin. Nuoremmat sukupolvet eivät ole koskaan kokeneetkaan esimerkiksi lankapuhelimen ja puhelinluetteloiden iloja.

Netti on tehnyt elämästä monella tavalla helpompaa ja kätevämpää, mutta on hauskaa muistella välillä lähihistoriaa, ja miten eri tavalla elimme vaikka kolme vuosikymmentä sitten. Käymme tässä artikkelissa läpi muutamia tapoja, joilla netti on muuttanut päivittäistä elämäämme!

Peliviihdettä joka lähtöön

Suomalaiset ovat innokkaita pelureita, ja niin viihde- kuin rahapelitkin ovat suosittuja ajanviettotapoja. Teknologian kehittymisen ansiosta pelaaminen on nyt helpompaa kuin koskaan, eikä tarvitse edes ostaa kallista pelikonsolia. Mobiilipelaamisen suosio on noussut huimasti älypuhelimien myötä – kun netti kulkee puhelimessa mukana, pelaamaan pääsee missä ja milloin tahansa. Niin ilmaiset sosiaalisen median pelit kuin rahapelitkin ovat nyt kaikkien ulottuvilla aikaan tai paikkaan katsomatta.

Digipelaamisesta on tullut arkipäivää ja tavallinen harrastus lähes kaikenikäisten keskuudessa. Nettipelaaminen tuo hupia ja ripauksen jännitystä tavalliseen päiväjärjestykseen, ja voitkin helposti välttää tylsiä hetkiä älylaitteesi avulla. Millaisista peleistä sitten pidätkään, löydät varmasti sinua miellyttäviä pelejä valtavan tarjonnan keskeltä!

Ihmisten välinen kommunikaatio

Nykyään kaikki ovat jatkuvasti tavoitettavissa, eikä tarvitse välttämättä edes olla suorassa yhteydessä jonkun kanssa tietääkseen, mitä heille kuuluu. Sosiaalisesta mediasta näkee kätevästi, kuka on missäkin vaikkapa lomamatkalla, missä he ovat käyneet syömässä ja kenen kanssa, kuka on saanut ylennyksen ja kuka on mennyt kihloihin. Jos nyt kuitenkin haluat ottaa johonkuhun yhteyttä ihan itse, homma hoituu näppärästi erilaisten sovellusten kautta.

Kaukana ovat ne ajat, kun jonkun puhelinnumero piti etsiä puhelinluettelosta, jonka jälkeen numero piti vääntää vaivalloisesti vanhanaikaisella valintakiekolla. Kaiken huipuksi etsimäsi henkilö ei välttämättä ollut kotona, jolloin vaiva meni täysin hukkaan. Jos odottelit jonkun soittoa, jouduit päivystämään puhelimen ääressä – mikä on tänä päivänä ihan naurettava ajatus.

Netti on muuttanut täysin myös tavan, jolla ihmiset kohtaavat toisiaan deittailun merkeissä. Toki ihmiset tapaavat edelleen myös sosiaalisissa tilanteissa, kuten baareissa, mutta yhä useampi kohtaa erilaisten deittisovellusten kautta. Nyt voit selailla mielenkiintoisia profiileja vaikka lökäpöksyissä sohvalla loikoillen, eikä sinun tarvitse pynttäytyä ennen varsinaiseen treffivaiheeseen pääsyä – kunhan profiilikuvasi on kunnossa!

Julkiset palvelut

Suomi on maailman kärkimaita digitalisaation suhteen, ja meillä on tarjolla erittäin hyvä valikoima sähköisiä julkisia palveluita. Suomessa voi asioida melkein missä tahansa virastossa netin kautta esimerkiksi passia hakiessa. Voit hoitaa pankkiasioita kuten hakea lainaa, asioida Kelan kanssa tai hoitaa vakuutusasioita verkossa,  minkä lisäksi yhä suurempi osa terveyspalveluita on siirtynyt nettiin.

Ei tietenkään pidä unohtaa netissä shoppailua, mikä on tehnyt myös ostosten tekemisestä helppoa ja mukavaa. Asuinpaikalla ei ole väliä, etkä tarvitse autoa kuljettaaksesi ostoksiasi, kun hoidat shoppailusi netissä. Olipa kyse sitten päivittäistavarasta, vaatteista, erilaisista harrastusvälineistä tai ihan mistä tahansa, sen voi nykyään ostaa verkosta kotiinkuljetuksella. Toisaalta myös omat vanhat tavarat, joita haluaa myydä eteenpäin, löytävät helpoiten uuden kodin netin kautta.

TV:n katselu ja musiikin kuuntelu

Muistatko vielä, kun TV-kanavia oli tasan kaksi, ja suosikkisarjasi uutta jaksoa piti odotella ainakin viikon verran? On toki paljon suomalaisia, jotka ovat kasvaneet TV:n katselun sijaan erilaisten suoratoistopalveluiden parissa, eivätkä osaa kuvitellakaan moista valinnanvähyyttä. Nykyään voimme valita valtavasta tarjonnasta niin elokuvien kuin sarjojenkin suhteen, ja katsoa vaikka koko sarjan yhteen putkeen, jos niin päätämme.

Sama pätee musiikkiin – suoratoistopalvelut ovat tuoneet musiikin kaikkien ulottuville ilman esimerkiksi cd-levyjen tai kasettien ostamista. Aikoinaan monet olivat riippuvaisia radiosta, ja nauhoittivat musiikkia radiosta c-kasetille. Voi sitä ärsytystä, kun radiotoimittaja puhui sen hartaasti odotetun kappaleen päälle! Näinä päivinä ärsytystä aiheuttavat lähinnä vain ilmaisten palveluiden mainokset, joista pääsee eroon päivittämällä tilauksen maksulliseksi.