Mihin autojen hinnat perustuvat?

Autojen hinnat riippuvat pohjimmiltaan monista tekijöistä. Varsinkin auton merkillä ja mallilla on normaalisti suuri vaikutus auton hintaan. Esimerkiksi Ferrarin ja Lamborghinin kaltaiset luksusajoneuvot maksavat yleensä enemmän kuin valtavirran ajoneuvot. Myös auton vuosimalli vaikuttaa merkittävästi sen hintaan, uudemmat autot ovat yleensä kalliimpia kuin useamman vuoden vanhat autot (toki klassikoistakin ollaan valmiita maksamaan suuria summia). Lisäksi auton kunto on hyvin tärkeä tekijä auton hinnoittelussa. Hyvin hoidettu auto on luonnollisesti kalliimpi kuin sellainen, jota ei ole huollettu kunnolla. 

Muullakin on väliä

Auton hintaan vaikuttavat myös muut ominaisuudet. Lisävarusteet, kuten maalaustyöt ja mukautetut muutokset, voivat nostaa hintaa huomattavasti riippuen siitä, mitä autolle on tehty ja kuinka laajoja muutokset ovat. Lisäksi myös varaosien saatavuus vaikuttaa asiaan, sillä tiettyjen mallien osia ei välttämättä ole helposti saatavilla, mikä voi johtaa myöhemmin korkeampiin korjauskustannuksiin. 

Myös sijainti vaikuttaa autojen hinnoitteluun. Tietyillä alueilla autojen kysyntä voi olla suurempaa, jolloin hinnat nousevat vastaavasti. Loppujen lopuksi ei ole olemassa tarkkaa kaavaa sen määrittämiseksi, kuinka paljon minkäkin auton pitäisi maksaa, sillä esimerkiksi neuvottelutaidot ja henkilökohtaiset mieltymykset voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Hintaan vaikuttavien tekijöiden tiedostaminen voi kuitenkin auttaa ostajia pääsemään lähemmäksi sitä, kuinka paljon kyseisestä autosta normaalisti maksetaan.

Voimanlähteen vaikutus hintaan

Autojen hinnat perustuvat tyypillisesti myös käytettyyn voimanlähteeseen. Yleisesti ottaen bensiini- tai dieselmoottorilla toimivat autot ovat normaalisti halvempia kuin vaihtoehtoisilla voimanlähteillä, kuten sähkö- tai hybridivoimanlähteillä toimivat autot. Tämä johtuu siitä, että nämä vaihtoehtoiset voimanlähteet ovat yleensä kalliimpia ja monimutkaisempia valmistaa, ja ne vaativat myös kehittyneemmän infrastruktuurin (kuten latausverkot), jotta niitä voitaisiin käyttää tehokkaasti. 

Esimerkiksi sähköajoneuvot maksavat yleensä huomattavasti enemmän kuin vastaavat bensiini- tai dieselajoneuvot, koska akut ja muut komponentit ovat kalliita. Hybridiautot ovat perinteisten bensiini- ja dieselmoottoreiden ja sähköautojen välimuoto, jossa yhdistyvät molempien tekniikoiden elementit yhdessä ajoneuvossa. Hybridiautojen suosio kasvaa jatkuvasti, koska niiden taloudellisuus on parempi ja niillä voi ajaa myös silloin, kun perinteisiä polttoaineita alkaa olemaan vaikeampi saada. Moni ottaa nyt entistä enemmän huomioon myös auton jälleenmyyntiarvon.