Kropan kolotuksia voi ehkäistä hyvällä työergonomialla. Lue tästä vinkit kotitoimiston päivitykseen.

Suuri osa on varmasti kokeillut kotitoimistolla työskentelyä varsinkin korona-aikana. Pandemian alkuvaiheessa sosiaalinen media oli täynnä mitä mielenkiintoisempia virityksiä kotitoimistoille. Kaikki ratkaisut eivät kuitenkaan ole terveydelle pitkällä tähtäimellä hyväksi. Oletko yksi niistä, joka jämähti väliaikaisiin ratkaisuihin? Vai hyötyisikö terveytesi muuten vaan kotitoimiston päivityksestä ergonomisemmaksi? Tässä artikkelissa keskitymme fyysiseen ergonomiaan ja siihen, mitä ottaa huomioon työvälineiden ja käytänteiden kannalta, jotta kehosi voisi paremmin.

Istuminen on tiedettä

Ihmisen kehoa ei ylipäätään ole tehty istumiseen. Se aiheuttaakin monelle erilaisia kolotuksia aina hartiakivuista, selkäkipuihin ja jalkojen puutumiseen. Kun siis teet istumatyötä, on erityisen tärkeää tehdä se oikeassa asennossa:

  • Jalkojen tulee levätä tukevasti maassa
  • Reisien tulee olla 90 asteen kulmassa ja sopivasti tuettuina, polvitaipeet vapaina
  • Käsivarsien tulee olla lähellä vartaloa
  • Ranteet ja käsivarsien alaosat tulee olla tuettuina kirjoittaessa näppäimistöllä
  • Pään painopisteen tulee sijaita suoraan niskan päällä.
Voit parantaa työmukavuuttasi monilla eri apuvälineillä, mutta pelkkä liikkuminen työpäivän aikana auttaa jo paljon. Kuvalähde pexels.com

Oikeanlainen työtuoli helpottaa huomattavasti yllä olevien kohtien saavuttamista. Hyvässä tuolissa on laajat säätömahdollisuudet. Istuimen korkeussäätö ei aina ole riittävä. Varsinkin, jos taloudessa useampi erikokoinen henkilö käyttää samaa tuolia, on säätövaraa hyvä olla moneen suuntaan. Säädettävät käsinojat niin korkeuden, pituussuunnan kuin leveyden mukaan pitävät huolen, että saat hartiasi oikeaan asentoon. Selkänojan nojaussäätö sekä istuimen eteen/taakse säätö mahdollistavat tarvittavat tuen selälle sekä reisille. Tuolin pyörät auttavat sinua yltämään työpisteen tavaroihin vaivattomasti.

Lisäksi voit investoida rannetukeen pöydälle sekä jalkatukeen, jos koet, että jalkasi puutuvat helposti, eivätkä tuolin säädöt riitä. Jotta saat vaihtelua istuinasentoon, voit välillä myös istua jumppapallon päällä.

Seiso oikein

Työpäivän aikana on hyvä vaihtaa asentoa usein. Olet varmasti kuullut sanonnan “paras asento on seuraava asento”. Kun siis olet palaverissa tai pidät ajattelutauon, on sinun hyvä nousta ylös. Lisäksi säädettävä työpöytä mahdollistaa asennon vaihtamisen helposti ja nopeasti työtehtävien lomassa. Säädettävän pöydän lisäksi markkinoilla on monia telineitä, joilla voit nostaa tietokoneesi seisontakorkeudelle.

Muista kuitenkin, että pitkään seisominen voi myös aiheuttaa ongelmia jalkojen verenkierrossa. Varsinkin, jos seisot huonossa asennossa tai nojailet pöytään. Seiso siis suorassa jalkojesi päällä ja paino tasaisesti jakautuneena. Pöydän lisäksi voit sijoittaa tasapainoalustaan, joka auttaa sinua seisomaan suorassa. Jos haluat hifistellä, voit hankkia itsellesi myös kävelymaton ja kävellä osan työpäivästäsi.

Sopivilla välineillä tuet omaa terveyttäsi

Ergonomia on yhdistelmä käytänteitä sekä kunnon työvälineitä. Hinnallisesti suurimmat hankinnat ovat pöytä ja tuoli, mutta ergonomiseen työasentoon on tarjolla muitakin apuvälineitä. Koneella työskennellessä hiiri on yksi merkittävä tekijä. Perus hiiret eivät valitettavasti mahdollista kädelle optimaalista asentoa. Pystyhiiren avulla ranteesi pysyy sille luontaisessa asennossa ja voit välttää monia hiirikäden sairauksia.

Toinen tehokas tapa parantaa fyysistä työmukavuutta on aina käyttää kuulokkeita, kun puhut puhelimessa. Näin niskasi ei jännity turhaan puhelimen pitämisestä. Tarkista myös millaista näyttöä käytät. On täysin eri asia tihrustaa kumarassa 13” ruutua, kuin katsoa sopivalla tasolla, suoraan edessäsi olevaa kunnon näyttöä.

Markkinoilla on tarjolla paljon laitteita, joilla voit parantaa työmukavuuttasi. Kuvalähde: pexels.com

Näytön tulisi olla vähintään kädenmitan päässä sinusta ja sen yläreunan tulee olla silmien korkeudella. Näin pääsi on luonnollisessa asennossa, ja silmäsi voivat rennosti lukea ruudulla olevaa tekstiä. Liian ylhäällä oleva näyttö voi johtaa kiputiloihin niskassa ja hartian seudulla sekä kuivattaa silmiä. Myös näytön sijoittaminen vaikuttaa. Suoraan ikkunan edessä oleva näyttö altistaa silmäsi auringon häikäisylle.

Omaan terveyteen sijoittaminen on paras teko mitä voit itsellesi ja perheellesi tehdä. Jos rahallinen tilanne ei tällä hetkellä mahdollista suuremman hankinnan tekemistä, kannattaa sinun tehdä säästösuunnitelma hankintaa varten. Vaihtoehtoisesti pikalaina voi olla vastaus tarpeeseesi. Näin voit parantaa työmukavuuttasi kertaheitolla ja maksaa ostoksen osissa seuraavien kuukausien aikana.

Jos sinulle tulee tarvetta ottaa lainaa, selvitä sinulle parhaiten sopiva vaihtoehto ennen lainan ottamista. Moneezy sovellus auttaa sinua vertailemaan lainantarjoajia nopeasti ja helposti. Syötät vain tarvittavat tiedot verkkosivuilla ja saat listan sinulle sopivista lainoista.