Koirat ja niiden allergiat – Mitä kannattaa tietää?

Allergioita ei ole vain meillä ihmisillä. Myös meidän parhaat kaverimme voivat kärsiä erilaisista allergioista, joista seuraa nenään, ihoon ja muihin kehon osiin liittyviä ongelmia. Valitettavasti koirien allergiat lisääntyvät jatkuvasti, minkä vuoksi ne on hyvä tuntea ja ehkäistä.

Mitkä allergiat ovat yleisimmät koirilla?

Tärkeimmät allergiat, jotka vaikuttavat lemmikkeihimme, ovat: 

●     Kirppujen aiheuttama allerginen ihottuma

●     Atopia

●     Ruoka-allergiat

Ensimmäisessä tapauksessa allergiat liittyvät kirppujen puremiin (yleisimmistä harvinaisiin), ja niitä esiintyy vähintään 6 kuukauden ikäisillä koirilla. Kirput pistävät ihon alle sylkeään, joka sisältää koirille haitallisia proteiineja. Koiran reaktio voi olla välitön (ensimmäisen puolen tunnin aikana) tai viivästynyt (muutaman tunnin kuluttua).

Atopia on ympäristöallergia, jota esiintyy 15 prosentilla koirista. Jotkut rodut, kuten bokserit ja kultaiset noutajat, ovat erityisen alttiita tälle ongelmalle. Yleensä tämä ongelma ilmenee ensimmäisen ja kolmannen ikävuoden välillä. Sen aiheuttavat harmittomilta tuntuvat ympäristötekijät, kuten siitepöly tai yrtit. Ne vahingoittavat pääasiassa kudoksia aiheuttaen ärsyttävän tulehdusreaktion, jossa allergeenit pääsevät elimistöön hengitysteiden tai ihon kautta.

Ruoka-allergia voi syntyä missä iässä tahansa, ja se johtuu tietyn elintarvikkeen nauttimisesta pitkään, mikä laukaisee allergisen reaktion.

Jos suolen limakalvo ei suojaa koiraa kunnolla, allergeenit voivat läpäistä suolistoesteen, mikä johtaa reaktioon. Yleisimpiä allergisoivia elintarvikkeita ovat muun muassa naudanliha, kananmunat ja maito (johdannaisineen).

Mitkä ovat oireet?

Erityisesti kahdessa ensimmäisessä edellä mainitussa allergiassa varsin tavallisen kutinan lisäksi ilmenee myös ruoansulatusongelmia, kudosten tulehdusta ja merkittävää käyttäytymisen muutosta fyysisten oireiden muodossa.

Miten ehkäistä koiran allergioita?

Loisten ja kirppujen läsnäoloon liittyvien allergioiden osalta tarvitaan loishäätöä, mutta myös koiran sopiva ravitsemus, mukaan lukien erilaiset proteiinit, on ehdottoman tärkeää. Monesti ruoka-aineallergiat johtuvat myös enemmän tai vähemmän jyrkästä ruokavaliomuutoksesta. Atopia taas on perinnöllistä, joten tästä allergiasta kärsivien koirien ei kannata antaa lisääntyä.

Mikä on sopivin ruokavalio?

Ruoka-aineallergian kaltaisten ongelmien hoidon aloittaminen edellyttää, että koiran ruokkimista allergeeneilla vältetään niiden tunnistamisen jälkeen. On tärkeää tarjota sellainen ruokavalio, jossa vältetään mahdolliset allergeenit; tässä suhteessa on olemassa  Bellforin kaltaisia yrityksiä, jotka tarjoavat tuotteita, kuten hyönteisproteiineja sisältävää ruokaa, jossa on monimutkaisia aminohapporakenteita. Sivusto tarjoaa myös erityisiä lisäravinteita, jotka vähentävät allergiaoireita ja vahvistavat immuunijärjestelmää (joka heikkenee, kun koira on pitkään altistunut allergeenille).

On kuitenkin suositeltavaa ottaa yhteyttä kokeneeseen eläinlääkäriin, jotta voidaan paremmin analysoida koiran käyttäytymistä ja allergioihin liittyviä ongelmia. Haluamme, että koira pysyy terveenä, joten siellä missä on asiantuntemusta, on myöskin varmuus.