Kaksi talousvinkkiä: Sähkösopimus ja lainavertailu

1. Sähkösopimuksen vertailu: Säästöjä ja ympäristövaikutusta

Sähkösopimuksen vertailu ja itsellesi sopivan vaihtoehdon valitseminen voi tuoda monia etuja. Voit säästää rahaa sähkön hinnassa ja samalla toimia ympäristön hyväksi. Sähkösopimukset kuten Fortum tarkka tai Hehku energia voivat hyvinkin olla seuraava sähkösopimusvaihtoehto, mutta aina kannattaa tehdä kunnon vertailu ja miettiä asiaa oman asunnon/kiinteistön kautta. Se joka toimii toiselle, ei välttämättä ole sinulle se paras vaihtoehto.

Säästöt sähkölaskussa:

 • Sähkönmyyjät tarjoavat erilaisia sopimuksia ja hintoja. Vertailemalla eri vaihtoehtoja voit löytää itsellesi sopivimman ja säästää jopa satoja euroja vuodessa. Kiinnitä huomiota sähkön hintaan kilowattitunnilta (kWh) sekä perusmaksuun. Myös sopimuksen tyyppi on tärkeä: kiinteähintainen sopimus tarjoaa ennustettavuutta, kun taas pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan.
 • Voit myös hyödyntää erilaisia energiatehokkuustoimia, kuten energiansäästölamppujen ja älytermostaatin käyttöä, sähkönkulutuksen vähentämiseksi ja säästöjen lisäämiseksi.

Ympäristövaikutus:

 • Voit valita sähkösopimuksen, jossa sähkö on tuotettu 100% uusiutuvalla energialla, kuten tuuli- tai vesivoimalla. Tämä on ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka vähentää hiilijalanjälkeäsi ja tukee kestävää kehitystä. Useat sähkönmyyjät tarjoavat ekosähköä kilpailukykyiseen hintaan.

Muutamia vinkkejä sähkösopimuksen vertailuun:

 • Käytä sähkönvertailupalvelua, joka auttaa sinua löytämään sopivimman sopimuksen tarpeisiisi.
 • Lue sopimusehdot huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä.
 • Tarkista, onko sopimuksessa määräaika ja onko siitä mahdollista irtisanoa sen ennen määräajan umpeutumista.
 • Seuraa sähkönkulutustasi ja tee tarvittaessa muutoksia sähkönkäyttötottumuksiisi säästääksesi rahaa.

Sähkösopimuksen vertailu on helppo ja nopea tapa säästää rahaa ja toimia ympäristön hyväksi. Tee vertailu jo tänään ja löydä itsellesi sopivin sähkösopimus!

2. Lainavertailu: Korkokulujen säästöt ja parempi velanhoito

Lainavertailu on olennainen osa talouden hallintaa ja velan hoitamista. Se voi auttaa sinua löytämään edullisimman lainan, säästämään korkokuluissa ja parantamaan velanhoitokykyäsi. Lainavertailun tekeminen ennen lainan ottamista voi säästää merkittäviä summia rahaa korkokustannuksissa ja muissa lainaan liittyvissä kuluissa. Eri pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat erilaisia lainatuotteita, joilla on erilaiset korot, kulut ja ehdot. Vertailun avulla voi löytää itselleen sopivimman lainavaihtoehdon, joka tarjoaa parhaat ehdot omalle taloudelliselle tilanteelle. Joskus vertailu voi tuoda tuloksena sen, että yhdistelylaina on paras vaihtoehto etenemiselle.

Korkokulujen säästöt:

 • Eri lainantarjoajat tarjoavat erilaisia korkoja ja ehtoja. Lainavertailun avulla voit löytää lainan, jonka korko on mahdollisimman matala. Tämä voi säästää sinulle merkittävästi rahaa pitkällä aikavälillä. Vertaile korkoja eri pankkien ja lainantarjoajien välillä ja valitse vaihtoehto, joka sopii parhaiten taloudelliseen tilanteeseesi.
 • Voit myös harkita lainaa, jossa on kiinteä korko, jotta tiedät tarkasti, paljonko maksat koroista joka kuukausi.

Parempi velanhoito:

 • Lainavertailu voi auttaa sinua löytämään lainan, jonka ehdot sopivat parhaiten tarpeisiisi ja auttavat sinua välttämään maksuvaikeuksia. Voit esimerkiksi valita lainan, jossa on joustavia lyhennysvaihtoehtoja tai mahdollisuus lyhentää lainaa nopeammin ilman lisäkuluja. Tämä voi helpottaa velan hoitamista ja parantaa taloudellista tilannettasi.
 • On tärkeää tehdä lainasuunnitelma ja pysyä siinä, jotta maksat lainasi takaisin ajallaan.

Jatketaan listaamalla lisää vinkkejä lainavertailuun:

 • Tuntekaa lainantarpeenne: Ennen kuin aloitat lainavertailun, mieti tarkkaan kuinka paljon rahaa tarvitset ja mihin tarkoitukseen lainaa haetaan. Tämä auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen lainan ja lainasumman.
 • Vakuutus ja omavastuu: Selvitä onko lainaan mahdollista saada vakuutusta, joka suojaa maksukyvyn heikentyessä. Omavastuu kannattaa myös selvittää, se on summa jonka maksat itse vahinkotapahtumassa, vaikka sinulla olisi vakuutus.
 • ÄRL-vertailu: Hyödynnä viranomaisen ylläpitämää Annual Percentage Rate (APR) eli todellisen vuosikoron vertailua (https://www.kkv.fi/). Se ottaa huomioon kaikki lainakustannukset, kuten korot, tilinhoitomaksut ja avausmaksut, mikä helpottaa eri lainavaihtoehtojen vertailua.
 • Kilpailuta lainatarjoukset: Älä tyydy ensimmäiseen vastaanottavaasi lainatarjoukseen. Kilpailuta lainat useamman pankin ja lainanantajan välillä. Näin saatat löytää huomattavasti edullisemman vaihtoehdon.
 • Älä lainaa liikaa: Lainaa vain sen verran rahaa, mitä pystyt varmasti maksamaan takaisin. Tee realistinen arvio omista tuloistasi ja menoistasi, jotta et joudu velkakierteeseen.
 • Lue lainasopimus huolellisesti: Älä koskaan allekirjoita lainasopimusta ennen kuin olet lukenut sen huolellisesti läpi. Ymmärrä kaikki sopimusehdot, kuten korot, maksuerät, takaisinmaksuaika ja mahdolliset lisäkulut.
 • Mieti maksuerien suuruutta: Valitse lainan maksuerät, jotka sopivat omaan talouteesi. Liian suuret maksuerät voivat aiheuttaa vaikeuksia takaisinmaksussa.
 • Maksa lainasi takaisin ajallaan: Lainojen ajallaan takaisinmaksaminen on tärkeää luottotietojen ylläpitämiseksi ja tulevien lainojen saamisen helpottamiseksi. Maksuhäiriö voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon saantia tai matkapuhelinliittymän avaamista.

Näiden vinkkien avulla voit tehdä järkeviä ratkaisuja lainanhaussa ja säästää rahaa lainakustannuksissa.