Viihdepelejä ilmaisesti kotitietokoneelle

Kaiken työn ja päivittäisten tehtävien ohella on kiva välillä myös pelailla. Varsinkin kun se on nykyään täysin hyväksyttyä kaikissa ikäryhmissä – vielä 90-luvulla tietokonepelit olivat vain nörteille ja muita pelaajia hieman ihmeteltiin. Aikaa on kuitenkin kulunut noista ajoista ja nyt 2020-luvulla voi kuka tahansa pelata niin tietokonepelejä kuin mobiilipelejä. Se, että mobiilipelit ovat pitkälti maksuttomia ja niissä ohjelmistotalojen tulot tulevat pelien sisäisistä mikromaksuista, on tätä päivää. Mutta mitä kuuluu tavallisten tietokoneiden peleille, mitä uudistuksia ja muutoksia siinä maailmassa on tapahtunut?

Pelaaminen ja suomalaiset

Viimevuotisen tutkimuksen mukaan 40% suomalaisista harrastaa digipelejä aktiivisesti. Tyttöjen ja poikien sekä nuorten naisten suosikki pelikone on älypuhelin, mutta muuten kotikone on vielä vahvoilla ja verrattuna tuohon 90-luvun tilanteeseen, digipelien pelaaminen on kasvanut nelinkertaiseksi tänä aikana. Lukema perustuu tilastokeskuksen tutkimukseen. Varsinkin yli 44-vuotiaiden pelaaminen on kasvanut selkeästi, mikä on looginen seuraus edeltäneiden 25 vuoden kehityksestä ja ihmisten vanhenemisesta. Nuorena 90-luvulla opeteltu pelaaminen on säilynyt monella myös aikuisvuosien ajanvietteenä

Mitä suomalaiset sitten pelaavat? Yllättävää voi olla, että tutkimuksen mukaan esimerkiksi yksinpelattavat pasianssit ovat yhä suomalaisten mieleen. Päivittäisellä tasolla mitattuna Suomessa pelataan kuitenkin eniten mobiilipelejä, mutta tulevien vuosien trendi e-Urheilu tulee näkymään varmasti tutkimuksen tulevaisuudessa, kun entistä useampi nuori aloittaa pelaamisen jo kouluiässä ja jatkaa pelaamista aikuisiällä, kenties vain vaihtaen trendien mukana pelattavia pelejä.

Kuva, joka sisältää kohteen näyttökuva

Kuvaus luotu automaattisesti

Vaikka kilpapelaamisesta puhutaan paljon, ja pelit ovat näkyvillä mediassa, itse harrastajia on vain noin 3% väestöstä. Miehistä 5% ja naisista vain, joka sadas on edes kokeillut kilpapelaamista. Yleisintä e-Urheilupelit ovat alle 20-vuotiaiden poikien ja nuorten miesten parissa 16% pelaajamäärillä, mutta katsottaessa ammattilaisjoukkueiden kokoonpanoja, useimmat ammattilaiset pääsevät joukkueisiin vasta yli 20-vuotiaana. Pelaamisen erot tulevat myös rahapeleissä, missä miehet pelaavat verkossa noin kolme kertaa enemmän kuin naiset.

Mistä ilmaisia tai edullisia pelejä

Esimerkiksi rakentelu- ja seikkailupeleihin pääsee sisälle ja vauhtiin asentamalla maksuttoman Minecraft pelin, joka on yksi tämän genren suosituimpia pelejä maailmassa. Maksuton versio on ns. Minecraft classic. Minecraft on peli, joka tuli alun perin 2009 mutta nykyversio julkaistiin 2011. Peliä on myyty maksullista versiota vajaat 180 miljoonaa kappaletta ja sillä on reilut 90 miljoonaa kuukausittaista pelaajaa, mutta maksuttomalla versiolla pääsee jo hyvin vauhtiin ja kokeilemaan mistä on kyse. Itse Minecraft pelissä on viisi eli pelitilaa: selviytyminen, luova, seikkailu, tarkkailija ja hardcore. Se on periaatteessa peli, missä on avoin ja ääretön pelimaailma, joka kehittyy ja kasvaa pelaajien mukana.

Ja jos Minecraft tyyliset pelit kiinnostavat niin ladattavissa on myös pidemmälle vietyjä maksuttomia simulaattori pelejä kuten maaseudulle vievä Farming Simulator tai julkista liikennettä simuloiva Public Transport simulator- ja löytyyhän maksuttomista peleistä myös legendaarinen shakkikin. Meillä Mainosteippaamolla voidaan tehdä vaikka pelaajille aivan omat paidat omilla nimillä!

Jos mobiilipelit ovat suosittuja, niin myös tietokoneelle on ladattavissa erilaisia pelejä maksuttomasti esimerkiksi Windows koneisiin suoraan Microsoftin omasta nettikaupasta. Osa ilmaisista peleistä on ns. demoversioita, joka käytännössä tarkoittaa, että pelattavissa on vain osa pelistä ilmaisena ja varsinainen kokopeli on sitten maksullinen, kuten Forza Horizon 4.

Jos pitää ajopeleistä niin Asphalt sarjan yhdeksäs versio: Legends on täysin maksuton autopeli ladattavissa kotikoneelle.

Kuva, joka sisältää kohteen istuminen, valokuva, lumi, pöytä

Kuvaus luotu automaattisesti

Myös vauhdikkaampia sota- ja ammuntapelejä on saatavilla täysin maksutta. Yleensä suurin ero maksullisen ja maksuttoman pelin välillä löytyy erilaisista aseista, kartoista, autoista, välineistä. Maksullinen peli on yleensä maksanut lisenssimaksuja, joiden avulla voidaan pelissä ajaa tiettyä autoa tai lentää tietyllä helikopterilla mutta maksuttomissa peleissä voi olla hieman erilaisia tankkeja tai aseita, jotka näyttävät tutuilta, mutta eivät kuitenkaan vastaa täysin mitään oikeasti ollutta tai olevaa esinettä.

Vaikka miehille ja naisilla on ovat suosikkinsa, voi kuka tahansa pelata mitä tahansa peliä, välittämättä toisten mielipiteistä.

Tietokoneelle on ladattavissa mm. sellaisia pelejä kuin World of Tanks Blitz ja Modern Combet 5: eSports FPS ja tarkka-ampuja eli Sniper Fury. Ampuma- ja sotapeleissä on usein ikäraja 16 tai jopa 18, eli ne ovat tarkoitettuja lähes täysi-ikäisille.

llmaisista peleistä löytyy satoja vaihtoehtoja myös kotikoneelle pelattavaksi, joten ajanvietteeksi voi ladata vaikka uuden pelin per viikko ja poistaa aina välillä niitä vanhoja pelejä, joita ei enää pelaa. Monissa peleissä vain ajatuksena on jatkuva kehittyminen ja eteenpäin meneminen, joten kerran aloitettuaan voi olla vaikea päästä tietystä pelistä eroon, joten aivan kuten rahapelaamisessa, myös tietokonepelaamisessa on hyvä jopa aikuisena asettaa itselle pelirajat ajankäytön suhteen, ettei pelaaminen vie kaikkea vapaa-aikaa ja muistaa käydä siellä ulkoilmassakin hakemassa happea.