Sosiaalisen median hyödyntäminen oman brändin rakentamiseen

Sillä, että oma brändin tunnetaan ja tiedetään yleisesti, on väistämättä suuri vaikutus yrityksen tuottavuuteen. Arvion mukaan jopa 2.77 miljardia ihmistä käyttää aktiivisesti sosiaalista mediaa vuonna 2019, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että yrityksen sosiaalisella medialla on suuri, jopa kriittinen vaikutus brändin kasvuun. Sosiaalista mediaa voidaan käyttää useisiin eri tarkoituksiin, mm. sosiaaliseen myyntiin, sisällön markkinointiin sekä asiakaspalveluun. Sosiaalinen media antaa yrityksille täydellisen mahdollisuuden halutun kohdeyleisön tavoittamiseen ja oman brändinsä rakentamiseen.

Brändin rakentaminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan se vaatii paljon aikaa ja asiaan paneutumista. Yksi suosittu postaus Facebookissa ei siis riitä, vaan brändiä on rakennettava jatkuvasti ja tuotava se yleisön eteen kaikilla sosiaalisen median alustoilla. Brändin Facebook, Twitter, Instagram ja Pinterest -profiilien tulisi noudattaa samaa linjaa ja sekä grafiikoiden, värien, tyylin että kielen tulisi olla johdonmukaista. Tiliä seuraavat oppivat näin pian tavoille ja tietävät, mitä odottaa, olipa kyseessä sitten joka kuukausi järjestettävä arvonta tai #tbt -postaus joka torstai.

Jokaisella brändillä on oma persoonallisuutensa

Jokaisella brändillä on oma persoonallisuutensa, eli identiteettinsä, jonka avulla siitä voi tehdä helpommin tunnistettavan ja jonka avulla voi varmistaa, että haluttu kohdeyleisö huomaa brändin. Esimerkiksi värejä voi käyttää juurikin luomaan brändille persoonallisuutta ja tarkoitusta. Yrityksen logossa taas kannattaa miettiä sitä, mitä brändi haluaa edustaa ja mitä asioita se taas ei halua edustaa. Kun brändin persoonallisuus on kasassa, voit käyttää sitä luotettavan brändin luomiseen. Sosiaalisessa mediassa hyväksi todettu menetelmä on yksinkertainen – puhua kuin normaalit ihmiset. Sosiaalisen median alustoilla ei siis välttämättä kannata puhua jäykkää yrityskieltä, vaan ihmiset luottavat helpommin lähestyttävään, tavan tallaajan kieltä puhuvaan brändiin. Tätä voi käyttää hyödyksi sekä asiakaspalvelussa, että myös markkinoinnissa.

Mikäli käytät sosiaalista mediaa myös asiakaspalveluun, kannattaa asiakkaiden palautteisiin vastata tietenkin ystävällisesti, mutta myös huumoria ja nokkeluutta saa käyttää. Joissakin tapauksissa asiakaspalvelu on ollut niin upeasti hoidettu, että ne ovat lähteneet yleiseen levitykseen sosiaalisen median eri kanavoilla. Tämä tuo yrityksellesi ja brändillesi tietenkin valtavan määrän positiivista palautetta ja tietoisuus itse brändistä kasvaa suurissa määrin. Ota kuitenkin huomioon, että tällä seikalla on myös kääntöpuolensa. Huonosti hoidettu asiakaspalvelu leviää sosiaalisessa mediassa vieläkin nopeammin, joten yksikin virheliike voi paisua jättimäisiin mittasuhteisiin hyvin pienessä ajassa ja sen korjaaminen jälkikäteen voi olla erittäin haastavaa.

Sosiaalinen media ei ole pelkästään omien tuotteiden ja palveluiden myymistä, vaan yritysten kannattaa ehdottomasti panostaa myös asiakkaiden kanssa käytyyn vuorovaikutukseen. Juttele, innosta, sitoudu ja välitä seuraajistasi, niin saat samalla myös kasvatettua brändisi luotettavuutta.

Ole läpinäkyvä

Asiakkaat arvostavat läpinäkyvyyttä, olipa kyseessä sitten mikä yritys tai brändi tahansa. Epämääräisyys ja peittely ei luo luotettavaa kuvaa, vaan asiakkaat haluavat tietää käyttämästään palvelusta/tuotteesta ja sen takana seisovasta yrityksestä mahdollisimman paljon. Mikäli siis haluat luoda pitkäaikaisia suhteita asiakkaisiisi, täytyy brändin toimia mahdollisimman läpinäkyvästi, oli kyseessä sitten vaatemerkki, ravintola…

Tämän voi saavuttaa esimerkiksi antamalla asiakkaille vilkaisun ”kulissien taakse”, esittelemällä yrityksen työntekijät ja olemalla avoin yritykseen liittyvissä kysymyksissä. Sosiaalisessa mediassa taas voi julkaista esimerkiksi brändin tulevaisuuteen liittyviä asioita tai jakaa muita yritykseen liittyviä seikkoja seuraajien kanssa. Myös omien virheiden myöntäminen ja niiden korjaaminen luo turvallisuuden ja luotettavuuden tunnetta.

Kuvilla on väliä

Panosta sosiaalisessa mediassa myös visuaaliseen puoleen. Käyttäjät reagoivat ja kommentoivat sosiaalisessa mediassa useimmin sellaisiin päivityksiin, jotka sisältävät kuvia, verrattuna ainoastaan tekstiä sisältäviin päivityksiin. Lisää siis laadukkaita ja asiaankuuluvia kuvia tai muita visuaalisia elementtejä postauksiin.