
Sinertävän vihreä rasia. Valkoinen silkkinauha. Ikoninen yhdistelmä, joka merkitsee monelle luksusta, ikuista rakkautta, timantteja. Kyseinen väri on itse asiassa saanut nimen “tiffanynsininen”. Jo pelkkä rasia sisältää symbolisen merkityksen, mihin liittyy paljon muutakin kuin vain rasian sisältämän tuotteen saaminen tai ostaminen. Luksusliike Tiffany & co on vain yksi esimerkki käsittämättömän hyvin onnistuneesta brändäämisestä.
Aivan hetkessä tämä ei ole onnistunut, vaan Tiffany on järjestelmällisesti rakentanut brändiä kymmenien vuosien ajan pitämällä systemaattisesti kiinni sille ominaisista tuotteista, värivalinnoista, tyylistä ja markkinoinnista.
Tämän tasoinen brändääminen ei missään nimessä ole helppoa eikä halpaakaan. Onnistunut ja ennen kaikkea aikaa kestävä brändäys onnistuu vain vuosien työn tuloksena.
Brändin rakentaminen on onnistunut myös suomalaisilta tuotemerkeiltä. Arvostetuimpia suomalaisia brändejä ovat eittämättä muun muassa Fazer, Fiskars, Abloy ja Arabia (joka itse asiassa on yksi Fiskarsin brändeistä).
Brändääminen on kunnianhimoista puuhaa, mutta sitä tekevän ja siihen investoivan yrityksen ei tarvitse olla Fazerin tai Fiskarsin kaltainen suuryritys. Myös pienet yrityksen hyötyvät suuresti brändin rakentamisesta.
Brändi ja brändäämisen kannattavuus
Brändääminen ulottuu pitkälle yrityksen ja tuotteen ulkopuolelle. On yhtä kuin -merkkiä ei siis voi vetää brändin ja yrityksen tai brändin ja tuotteen välille. Brändi on mielleyhtymiä, tunnelatausta ja merkityksiä, joita ladataan tiettyyn logoon, yritykseen tai tuotteeseen. Se vahvistaa ostajan omaa identiteettiä ja liittää hänet haluttuun viiteryhmään. Koska se on jotain näin abstraktia, myös sen rakentaminen on vaikeaa ja täytyy todella tietää, mitä on tekemässä.
Miksi brändääminen kannattaa? Kilpailu markkinoilla on kovaa, pelkkä hyvä tuote ja mainostaminen ei riitä erottautumiseen massasta. On luotava jotain, miksi kuluttaja valitsee juuri tämän tuotteen huolimatta sen hinnasta tai vieressä olevasta valikoimasta lähes identtisiä tuotteita.
Iso osa ostopäätöksistä tehdään tunteella, joten on päästävä käsiksi siihen tunteeseen, jolla tuote poimitaan ostoskoriin. Onnistunut brändääminen yhdistää tuotteeseen tarvittavan tunnelatauksen, mikä vahvistaa kuluttajan valintaperusteen.
Arvokkaimpien brändien arvo mitataan miljardeissa ja ne hallitsevat paitsi oman alansa markkinoita myös muita liitännäisten alojen markkinoita. Niillä on painoarvoa, kun luodaan uusia trendejä maailman markkinoilla.
Brändin rakentaminen pitää aloittaa jostain
Brändin rakentaminen alkaa hahmottamisesta, on hahmotettava se, mitä haluaa edustaa, mikä on yrityksen missio ja arvot ja ennen kaikkea, mikä on tavoiteltu kohderyhmä. Kohderyhmä määrittelee paljon brändityön sisällöstä. On otettava selvää, mikä toimii valitussa kohderyhmässä ja millaista brändiä kannattaa ryhtyä rakentamaan.
Brändäämisen voi aloittaa pienestä ja pienellä budjetilla, luoda pohjaa ja kokeilla, onko valittu tie oikea polku. Budjetti on tietenkin luotava ensin, haettava ehkä luottoa pankkitilille rahoitusyhtiöltä, jotta toiminta pääsee käyntiin. On vain luotettava siihen, että brändäys maksaa itsensä takaisin ennen pitkää.
Hyviä yhteistyökumppaneita kannattaa kartoittaa hyvissä ajoin, sillä brändimainonta on tärkeää. Logopainatukset, markkinointituotteet ja graafiset suunnittelut kannattaa tilata ammattilaiselta.
Erityisesti brändin logoon kannattaa panostaa, sillä se on todennäköisesti se, minkä kuluttaja muistaa ja mihin ensimmäiset tunnelataukset keskittyvät. Ei tarvitse miettiä kovin pitkään logoja, jotka merkitsevät maailman tunnetuimpia brändejä. Omena ei ole enää vain omena, vaan kun siitä on haukattu palanen, siitä tulee Apple, iPhone ja iPad, vai mitä? Tai kun näköpiirissä vilahtaa kultainen M-kirjain, alkaa nälkä jo kurnia vatsanpohjassa.
Pieniä asioita, mutta merkitseviä. Hyvin harkittuna ne voivat kantaa pitkälle. Hyvin kartoitettu kohderyhmä ja sille kohdennettu brändimainonta on hyvä startti. Kun oma kohderyhmä on valloitettu ja positiivinen mielikuva onnistuttu luomaan, on mahdollisuus avata laajemmat markkinat ja ehkä jopa laajentaa tuotetarjontaa.
Näillä pienillä askelilla aloittaminen ei välttämättä ole edes alkuun kallista. Nykypäivänä somen voimaa on helpohko käyttää hyväkseen ja yrittää esimerkiksi luoda brändille sometarinaa. Jos se sopii kaavailtuun brändiin. Ihmiset rakastavat henkilötarinoita, jos onnistuu luomaan brändille taustan, historian ja tarinan, ei somemarkkinointiin tarvitse lyödä suuria summia.
Brändäämisen arvo
Hyvä brändi kertoo kuluttajalle yleensä sen, että tuote on laadukas ja siitä kannattaa maksaa. Brändipääomaa on se, miten laadukkaaksi ostajat kokevat tuotteen ja miten positiiviseksi yritysmielikuva on rakentunut. Tämä takaa myös sen, että viivan alle on helpompi saada positiivisia lukuja.
Onnistunut brändääminen luo uskollisen ostaja- ja asiakaskunnan, joka vuosi toisensa jälkeen valitsee kyseisen tuotteen tai kyseisen yrityksen tuotteet ylitse muiden. He ovat kullanarvoisia brändilähettiläitä, jotka ostopäätöksillään ja suositteluillaan ovat käveleviä mainoksia yritykselle ja tuotteelle.
Siinä vaiheessa kun brändistä on tullut tuoteryhmän synonyymi, on brändäyksessä todella onnistuttu. Silloin ollaan siinä pisteessä, että muut tuotteet ovat “kopioita” ja brändätty tuote se ainoa oikea. Tässä vaiheessa tuotteen varsinaiseen mainostamiseen ei enää tarvita juurikaan paukkuja.