Brändäyksen voimasta

Pienien yritysten ei kannata lähteä kikkailemaan mainonnalla tai brändin rakentamisessaan. Matkan varrella voi tulla hienoja ja kivoja ideoita, jotka ovat saaneet vaikutteita ”isosta maailmasta”, mutta niitä ei kannata ottaa käyttöön paikallisella tasolla, miksi?

Kun yritys rakentaa omaan tunnettavuuttaan ja brändiä, on kyseessä pitkä, moni vuotinen projekti, jolla tarkoituksena on saada aikaiseksi tunnettavuus, mikä tarkoittaa, että jo yrityksen logo kertoo, mitä yritys tekee. Senkään jälkeen ei saa alkaa kikkailemaan ja kuvittelemaan asiakkaita tyhmiksi tai edes tekemään potentiaalista asiakasta tyhmemmäksi kuin ihminen on, eli yrityksen ei tule ylpistyä, vaikka tilanne liiketoiminnan kannalta saattaisi ollakin hetkellisesti hyvä.

Asiakas on saatava aina tekemään jotain

Yksi markkinoinnin kulmakivi on saada asiakas tekemään jotain. Ostamaan tuote, tulemaan liikkeeseen tai yksinkertaisesti sanoa asiakkaalle, että pelaa nettikasinon peliä – tarkoittaen siis, että mainonnassa ja markkinoinnissa pitää antaa asiakkaalle lupa ja mahdollisuus tehdä jotain, jolloin asiakkaan kynnys tehdä jotain madaltuu, ja sama toimii, on kyse sitten kortinpelaamisesta, vaatteiden ostamisesta tai konsultoinnin tilaamisesta – muista siis kutsua asiakas tekemään jotain, älä laita mainokseen puh 123 456 vaan soita 123 456.

Tuote tai palvelu on tehtävä tutuksi asiakkaalle

Tuote ja palvelu vastaa aina johonkin tarpeeseen. Tarve voi olla todellinen tai tarve voi olla aikaansaatu. Kaupoissa on paljon tuotteita myynnissä, joita emme oikeasti tarvitse mutta mainonnalla ja markkinoinnilla on voitu luoda tilanne, jossa on saatu aikaan ”mukamas” tarve, ja siten turhakkeita on ostettu kotien kaappeihin.

Mutta yksi toinen markkinoinnin kulmakivistä on saada tuote tai palvelu tutuksi asiakkaalle, jotta sitten siinä vaiheessa, kun asiakkaalla on tarve tuotteelle tai palvelulle, hän tietää ja muistaa mistä sitä saa. Esimerkiksi ajanvietepalveluissa on todella paljon nykyään tarjontaa. Meille kerrotaan erilaisista suoratoistopalveluista, joiden kautta voimme katsella koska vain vaikka minkälaisia sarjoja ja elokuvia, meille kerrotaan koko ajan erilaisista harrastuksista ja vapaa-ajan tekemisistä ja uusista lajeista, meille kerrotaan tietoa mitä ovat kolikkopelit, ja missä niitä voidaan pelata ja kaikki nämä tekemiset ja tarjonnat kilpailevat siitä samasta vapaa-ajasta mitä ihmisillä on, ja yleensä vielä aikuisilla ihmisillä. Yksi uusi tarjonta aikuisille ovat pelit. Ennen aikuiset pelasivat korttia ja satunnaisesti lasten kanssa jotain lautapeliä, mutta ajat ovat muuttuneet ja aikuisetkin pelaavat nykyään myös tietokonepelejä ja mobiilipelejä aivan samalla tavalla kuin lapset aiemmin, nykyään vain niin tietokone kuin pöytäpelipuolelle on tullut aikuisten omia pelejä, jollaisia ei aiemmin ollut. Tämä muutos on tuonut paljon uutta tarjontaa nimenomaan nettipelien maailmaan, mutta kaikki se ajankäyttö on sitten jostain toisesta harrastuksesta tai tarjonnasta pois. Mikä on hävinnyt, onko jonkun harrastuksen harrastaminen loppunut muutoksen kautta kokonaan?

Asiakkaan tavoittaminen ja muistijäljen luominen

Ennen oli vähemmän mediakanavia ja ihmisiä kohti sateli huomattavasti vähemmän markkinointiviestintää kuin nykyään. Käytännössä se tarkoittaa, että jokainen markkinointiviesti kamppailee nyt tiukemmin siitä sekunnista, jonka se viesti tarvitsee tavoittaakseen sen mahdollisen ostajan, tilaajan ja käyttäjän. Yrityksillä ja yrittäjillä ei kuitenkaan ole yhtään sen enempää aikaa tai resursseja eikä rahaa tuottaa niitä markkinointi- ja mainontaviestejä, niin mitä on tehtävissä?

Aiemmin saattoi kilpailussa pärjätä jopa ilman sen suurempia suunnitelmia ja tavoitteita. Nykyään olisi entistä tärkeämpää edetä suunnitelmallisesti ja tehdä markkinoinnille ja mainoksille suunnitelmat ja jonkinlaiset tavoitteet, vaikka myynnin euromäärien suhteen tai asiakasmäärien suhteen. Se kuinka monta kävijää saa kotisivuille tai kuinka monta tykkääjää sosiaaliseen mediaan on toissijaista, tärkeämpää on se, kuinka monta kävijää tai tykkääjää oikeasti tekee tilauksen tai käyttää palveluitasi.

Markkinoinnin viestit ovat olleet käytännössä samat jo ainakin sata vuotta, mutta kaikki vain eivät ole käyttäneet niitä tai markkinoinnin viestintäkeinoja. Esimerkiksi tarinat markkinoinnissa ovat olleet käytössä alusta alkaen mutta läheskään kaikki firmat eivät ole niitä käyttäneet. Samoin liikemerkin eli logon merkitys markkinoinnissa on selkeä, mutta kuitenkaan läheskään jokaisella yrityksellä ei sellaista ole, tai ei ainakaan mitään selkeätä käyttöopastusta siitä, miten logoa tulisi käyttää. Näiden parin kohdan lisäksi moni muukin markkinoinnin aivan perusteista jää useammalta yritykseltä tekemättä, joiltakin syynä on välinpitämättömyys, toisilla kiire ja joillakin yksinkertaisesta tietämättömyys näiden perusteiden merkityksestä liiketoiminnan jatkuvuudelle.